Przemysł spożywczy Przemysł spożywczy

Filtry AFPRO zaprojektowane z myślą o branży spożywczej i farmaceutycznej

Firma AFPRO posiada wieloletnie doświadczenie w dostarczaniu filtrów dla przemysłu spożywczego i farmaceutycznego. Jest to spore wyzwanie, ponieważ pomieszczenia firm z tych branż charakteryzują się najwyższym stopniem sterylności. Nasze filtry nie tylko zapewniają odpowiednią jakość powietrza, ale również pomagają naszym klientom w eliminacji ryzyka wynikającego z następst wycofania dużych partii produktów z rynku.

Przetwórstwo spożywcze i farmaceutyka muszą spełniać ściśle określone normy jakości, jak również muszą być na bieżąco z wszystkimi zmianami w zakresie przepisów i norm higieny. Kontrole w poszczególnych jednostkach wykonywane są przez Państwową Inspekcję Sanitarną, a w skali międzynarodowej przez Food and Drug Administration (FDA).

Dlaczego tak ważne jest sprawowanie kontroli nad tym czy zachowane są wszystkie standardy w procesie produkcji? Istotne jest aby być świadomym faktu, iż jeden metr kwadratowy niefiltrowanej powierzchni może zawierać miliony naturalnych i sztucznych cząstek pyłu, gazy, mikroorganizmy, bakterie, grzyby i wirusy.

Listeria Monocytogenes

Pałeczki Listeria Monocytogenes to gram dodatnie, względnie beztlenowe, ruchliwe, niewytwarzające przetrwalników drobnoustroje, powszechnie występujące w środowisku. Cechą charakterystyczną bakterii jest zdolność namnażania się w temp. 2-4 stopni Celsjusza, przez co źródłem zakażenia człowieka może być przechowywana w tych warunkach żywność. Do zakażenia tym drobnoustrojem najczęściej dochodzi drogą pokarmową. Są szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży i noworodków. U matki choroba przebiega jako grypopodobna infekcja lub zapalenie dróg moczowych, niekiedy zdarzają się też przypadki zakażeń bezobjawowych, które w 90% przypadków mogą prowadzić do śmierci lub ciężkiego uszkodzenia płodu. Pałeczki Listeria rozprzestrzeniając się wraz z krwią w organizmie matki, stwarzają ogromne ryzyko dla nienarodzonego dziecka. Najskuteczniejszą metodą uniknięcia skażenia żywności przez bakterie Listeria jest wprowadzenie w placówkach produkujących i rozprowadzających żywność skutecznie działających systemów filtracji powietrza, które gwarantują bezpieczeństwo żywności. (źródło: RDC)

Koszty wycofania produktów z rynku

Badania wykazały, że 81% respondentów uznała, iż wycofanie partii ich produktu ma „istotne” lub wręcz „katastrofalne” skutki dla ich firmy.

Firma AFPRO Filters wspiera zdrowe środowisko pracy

Powietrze w pomieszczeniach może zostać zainfekowane poprzez niektóre z rodzajów procesów produkcyjnych. Recyrkulacja lub brak filtracji powietrza może prowadzić do jego zanieczyszczenia lub problemów zdrowotnych pracowników.

AFPRO Filters może zarekomendować odpowiednie rozwiązania, po przeprowadzeniu badania powietrza w Państwa firmie przy użyciu wysoko wyspecjalizowanej aparatury. Równocześnie możemy przeprowadzić test Eurovent 4-10 in-situ i sprawdzić, czy system filtracji powietrza działa zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami.

Wymaganą jakość powietrza wewnątrz pomieszczeń (IAQ) można osiągnąć poprzez wybór odpowiednich filtrów powietrza, zarówno wewnętrznych jak i zewnętrznych. Dodatkowo, wybierając nasze filtry powietrza, w skali roku zaoszczędzasz na kosztach energii elektrycznej.

Wskazówki w zakresie filtracji powietrza w przemyśle spożywczym Wskazówki w zakresie filtracji powietrza w przemyśle spożywczym